Drama
Drama, çağdaş öğretme sistemlerinde son yıllarda sıklıkla kullanılan, düşünceyi beden diliyle, hareket ederek, devinimle anlatımdır.
İnsanın kendini başkalarının yerine koyarak çok yönlü gelişmesi,bireyin eğitim ve öğretimde aktif rol alması,kendini ifade edebilmesi,araştırma istek ve arzusunun artması,yaratıcı olması,yaşamı çok yönlü algılamasıdır.
Bir başka ifadeyle; doğal ve anlık olaylardan ortaya çıkan durumları, tiyatro sanatını kullanarak, hayal gücü yardımıyla geliştirme, sahneye çıkmadan ve oyunda rol yapmadan yaşam deneyimini genişletme yoludur.
Drama ‘yaparak-yaşayarak öğrenme’ bakımından en etkili eğitim yöntemlerinden biridir.
Eğitimde drama bir öğrenme tekniğidir. Öğrenciler, hayali rol ve dramadaki koşullar ile aktif bir şekilde özdeşim sayesinde ilişkileri, olayları araştırmayı öğrenirler.Eğitsel drama, çocukların kendi düzeylerinde imgeleri ve düşünceleri keşfederek, irdeleyerek onların doğaçlamaya/dramaya aktif katılımlarını amaçlar.Ezbere dayalı bir eğitim çocuğun zihinsel gelişimini, araştırmasını, paylaşmayı öğrenmesini engeller. Drama ise, çocuğu geliştiren yetiştiren başlı başına bir eğitim alanıdır.
Drama;
- İnsanın kendini daha iyi anlamasını sağlar.
- Özgüven duygusunun gelişmesini sağlar
- Dayanışma ve paylaşma duygusunun gelişmesini sağlar.
- Yaratıcı olmasını
- Öğrendiği şeyleri hayatında kullanmayı
- Sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlar.
- Kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirir.